Så mødes fætre og kusiner efter Hans Christians og Mathildes børn atter en gang.
Til invitations-siden   Til Det planlagte program Siden oprettet : 22. august 2007 
    Fra lørdagen    

 

Søndagsprogrammet efter morgenbuffeten.

 Lidt om SLOTTE, HERREGÅRDE og OLDTIDSMINDER på vor vej søndag formiddag.

Vi har valgt Dallund slot for et første kort ophold.

 Dallund slot er bygget som et forsvarsværk i 1540. Bemærk spærremuren mod øst, hvor man stadig kan se 2 skoldehuller, ligesom der har været skydeskår i vægtergangen. Det ottekantede trappetårn er bygget af Eiler Høeg 1634.
Hovedbygning kan føres tilbage til 1540. Smukt beliggende ved Dallund Sø. Har bl.a. tilhørt fam. Blixen-Finecke, efter den sidste baronesses død i 1926 købt på offentlig auktion af apoteker P. Helweg Mikkelsen, som på sin fødselsdag overdrog Dallund til sygekasserne. Dallund Slot er i dag rekreationshjem under Kræftens Bekæmpelse.


Offentlig adgang til parken og skovene rundt om søen.


Derefter besøger vi Glavendruplunden med bl. a. GLAVENDRUPSTENEN som et nordfynsk mindesmærke om vikingerne og fortiden i øvrigt.
- Runer og magi -
Danmarks længste runeindskrift kan ses på den 6-7t. store Glavendrupsten, der står i en lille lund i Søndersø kommune, på vejen mellem Torup og Glavendrup. På stenen er der indhugget 210 runer fordelt på tre af stenens sider. Inskriptionerne er sat til minde om den gode vikingehøvding og præst "Alle" og runestenen er en del af et imponerende gravanlæg, en skibssætning, der oprindeligt har været 60 m lang og 12 m bred. Det er den største bevarede skibssætning i Danmark. Man regner med at stedet i oldtiden har været en hedensk offerlund, det tyder stenens indskrift på.

 Foruden skibssætningen findes i lunden Grundlovsstenen, Genforeningsstenen, stenen for Ansgar, stenen for 400 året for reformationen samt mindesten for den Danmarks befrielse

Glavendruplunden - en historie om vikingerne på Nordfyn.

 GLAVENDRUPSTENEN
I 1926 rejstes den smukke sten til minde om Ansgar, Nordens apostel, der kristnede danerne. "Det glade budskab faa kun bar Saa apostolisk som Ansgar. Det fik slet ingen bedre tolk End her i nord hos hedningfolk" 

- Runer og magi -

Skibssætningen dannes af to rækker sten, der danner grundridset af et skib. Den vestlige stævn har sikkert været afsluttet af runestenen, der i dag står på en ny høj.

 

 

 

Mere om både herregårde, slotte og Glavendruplundens mindesmærker : KLIK HER  (kommer senere)

Sluttelig går turen ad en "hemmelig rute" til Kunstgården i Skovby, hvor vi slutter af for denne gang, helt i henhold tril programmet.

 

Inge Lise & Hans Erik

 http://www.ihej.dk/Faetter-kusiner/Faetter-kusiner-2007/invitation-juni-2007.htm